Zepsuty podnośnik szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruszeckik
    Classic
    • 2010
    • 12

Zepsuty podnośnik szyby

U mnie również Continental ContiSportContact 2
  • hellboyek
    Drive
    • 2008
    • 41

Zepsuty podnośnik szyby

Witam serdecznie. Niestety padł mi podnośnik szyby od strony kierowcy. Tzn. silniczek jako tak działa (słychać jak pracuje), ale sam mechanizm padł. Pilnie potrzebuję nowego i tu moje pytanie. Czy podnośniki różnią się co w zależności od rocznika samochodu?

Posiadam Octavię z 98 roku wersję kombi.

Znalazłem w internecie ciekawą ofertę i chciałbym wiedzieć, czy podnośnik pasuje do każdego modelu. Wiadomo, sprzedający lubi powiedzieć coś tylko po to, żeby go "puścić"

A przy okazji link:

P.S. zastanawia mnie czy w w/w mechanizmie jest silniczek.

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

powinno pasować
      tu masz coś takiego: http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=2160

jeśli się mylę proszę poprawić :roll:

silniczka w tej cenie napewno nie będzie :diabelski_usmiech
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• hellboyek
        Drive
        • 2008
        • 41

W sumie ok. Nurtuje mnie tylko czy silniczek jest dobry... Słychać, że pracuje...

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Zamieszczone przez hellboyek
          Słychać, że pracuje...
          jak pracuje to żyje :diabelski_usmiech
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• ravenx3
            Classic
            • 2008
            • 22

Ja miałem ten sam problem.

Silnik działał a szyba ani drgnie. Coś tam się szamotało i zgrzytało czasami.
            Rozkręciłem tapicerkę i okazało się że linka się zaplątała wokół zębatki.
            Musiałem wymienić tylko mechanizm na jeden z tych z aukcji i wszystko pięknie chodzi.

Wymiana jest banalna. Tylko ostrożnie żeby szybka się nie potłukła 8)

Pozdrawiam.

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ravenx3
              Musiałem wymienić tylko mechanizm na jeden z tych z aukcji i wszystko pięknie chodzi.
              A wystarczyło linkę wymienić :szeroki_usmiech

Miałem to samo ale jakoś nie miałem ochoty kupować całego mechanizmu więc dokupiłem linkę
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• swistu
                Classic
                • 2008
                • 12

panowie mam ten sam problem przymierzam się do naprawy tego samodzielnie zestaw naprawczy kupiony padły głosy ze wymiana banalna lecz prosił bym o jakaś radę żeby czegoś nie spieprzyć jeszcze bardziej

Komentarz

• zurcio
                  RS
                  • 2008
                  • 2046

swistu, szukanie nie gryzie

Komentarz

• amajcher
                    Classic
                    • 2010
                    • 3

Mnie też dopadło - przednia prawa boczna szyba zaczęła stawać w 1/3 wysokości - popękały plastiki na prowadnicach, owinięta linka dookoła silnika, itp. Chyba ze starości (11 lat), dotychczas działało.

Znalazłem na allegro cały nowy podnośnik bez silnika (u mnie prawy przód) do O1 za 125 PLN. Odebrałem osobiście w Krakowie sklep OBROTEX na ul. Dekarta 45A, Kraków, można też wysyłkowo. Sprowadzają czeskie 'rzemiosło', producent nazywa się Diamond. Wygląda naprawdę solidnie, działa bez zarzutu, 2 lata gwarancji. Na razie polecam 8)

Silnik wkłada się w mechanizm w dowolnej pozycji szyby. Mechanizm nie ma żadnych 'krańcówek', sterownik wyłącza silnik po wykryciu przeciążenia (gdy szyba dojdzie do końca lub coś komuś przytrzaśnie, np głowę :P ).

Demontaż+Montaż=ok. 2-3h + czas na piwko po dobrze wykonanej pracy , bez niespodzianek.
                    --------------------------------
                    Indiańskie przysłowie:
                    Wysłany uśmiech często wraca do nas jak bumerang :-)

Komentarz

• luks
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 240

Zamieszczone przez Ziomal
                      A wystarczyło linkę wymienić :szeroki_usmiech

Miałem to samo ale jakoś nie miałem ochoty kupować całego mechanizmu więc dokupiłem linkę
                      no to się kolega pochwali jaka .. myślałem ze sklepu rowerowego coś dobrać ale jeszcze nie zaglądałęm i nie wiem jaka, a słyszę niekiedy chwaszczenie przy podnoszeniu..
                      skoda
                      fuckyeah!

Komentarz

• Bombel013
                        Classic
                        • 2011
                        • 6

Wita serdecznie. Mam problem z podnosnikiem szyby lewy przod. Zamontowalem ostatnio domykacz szyb z pilota i po ok 2 tygodniach przestal dzielac lewy przod. Raz dzialal raz nie a teraz wogole nie dziala, slychac tylko przy nacisnieciu przycisku do opuszczania szyby takie 2 pykniecia w mechanizmie i nic nie idzie ani w gore ani w dol czy moze ktos wie co sie moze dziac ?? Z gory dziekuje za pomoc. Octavia I 2006 r. 1.9 TDI

Komentarz

• tomus7
                          RS
                          • 2010
                          • 1896
                          • Peugeot

Zamieszczone przez Bombel013
                          Wita serdecznie. Mam problem z podnosnikiem szyby lewy przod. Zamontowalem ostatnio domykacz szyb z pilota i po ok 2 tygodniach przestal dzielac lewy przod. Raz dzialal raz nie a teraz wogole nie dziala, slychac tylko przy nacisnieciu przycisku do opuszczania szyby takie 2 pykniecia w mechanizmie i nic nie idzie ani w gore ani w dol czy moze ktos wie co sie moze dziac ?? Z gory dziekuje za pomoc. Octavia I 2006 r. 1.9 TDI
                          a czy inaczej idzie otwierać i zamykać szybę :?:
                          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A wystarczyło linkę wymienić

no to się kolega pochwali jaka .. myślałem ze sklepu rowerowego coś dobrać ale jeszcze nie zaglądałęm i nie wiem jaka, a słyszę niekiedy chwaszczenie przy podnoszeniu..
                            W temacie linki może ja pomogę :szeroki_usmiech

Do mechanizmu elektrycznego można dokupić zestaw linek + bęben do nawijania na allegro cena około 40 PLN komplet.

Sprawa komplikuje się gdy padnie w mechanizmie na korbkę.

Wtedy do sklepu rowerowego po linkę hamulcową 1.5 PLN ( średnica taka jak ori) Jeden koniec (kółeczko) po zeszlifowaniu będzie pasował bez problemu do bębna natomiast na drugim końcu po odmierzeniu odpowiedniej odległości zabijamy młotkiem nita ( po odcięciu kołnierza) Połączenie sprawdzone ale można dodatkowo zalutować.

Wydawać by się mogło, że gra nie warta świeczki ale ori mechanizm jest dużo lepszy niż te za 100 PLN z alledrogo. Przy wymianie linkę przeciągamy przez obie prowadnice, na bębnie ustawiamy tak aby obie były rozwinięte na opuszczonym mechanizmie. W sumie godzina roboty.

a słyszę niekiedy chwaszczenie przy podnoszeniu
                            Prawdopodobnie któraś linka się rozwarstwiła albo nawija się pod bęben, ja bym nie zwlekał tylko rozbierał.

Po nasmarowaniu prowadnic wszystko działa jak z fabryki a kosztowało 2 PLN :szeroki_usmiech

Bombel013 prawdopodobnie pęknięta linka.
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• fryta1979
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 188

Ja kupilem w 4cars.pl lub jak kto woli motoneo.pl za 80 zl caly mechanizm, zamiennik oczywiscie. Szybe sie podkldja tasma do gory drzwi, odkreca pare srobek, wyjmuje, przeklada silniczek montuje, wpuszcza sie szybe pamietajac zeby odrazu mocno nie przykrecac syby do prowadnicy, szyba w gore i w dol, dokreca sie srubki mocowan i voila. 80 zl i polmgodziny roboty. Wazne zeby dobrze zakleic folie, ktorej naruszenia nie da sie unikanc, coby woda nam do auta nie leciala w deszcz :-))))

Komentarz

• Bombel013
                                Classic
                                • 2011
                                • 6

Witam. W moim przypadku problem tkwil we wiazce przewodow znajdujacych sie w gumowej oslonie miedzy drzwiami a slupkiem, niektóre byly poprzecierane i raz dzialaly raz nie az calkiem pekly. Przewody naprawione, wszystko hula jak nalezy :wink: Dziekuje. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...